čtvrtek 21. března 2013

ZDRAVÉ HUBNUTÍ


Podstatou zdravého hubnutí je zdravá výživa, protože právě strava je nejdůležitějším faktorem, který zásadně ovlivňuje kvalitu i délku našeho života.

Jaké tempo hubnutí je zdravé?

Průměrný úbytek by měl být nejprve 1-2 kg týdně maximálně, poté 1 kg týdně a po několika týdnech již jen asi 0,5 kg týdně. Příliš rychlé hubnutí ohrožuje Vaše zdraví, vede k jo-jo efektu a povolování kůže. Pokud jste už absolvovali řadu diet a neúspěšně, máte určitě vlastní zkušenosti.

Správný stravovací režim (podle světové zdravotnické organizace)

Jíst pravidelně - tři hlavní denní jídla s maximálním energetickým obsahem pro snídani 20 %, oběd 35 % a večeři 30 % a dopolední a odpolední svačinu s maximálně 5-10 energetickými % a pauzou přibližně 3 hodiny mezi jednotlivými denními jídly.

Věděli jste, že…

Při stresu Váš organismus spotřebovává až 10x více hořčíku než když jste v pohodě.
Byste měli vypít denně 0,3-0,4 l tekutin na každých 10 kg Vaší váhy.
Zhubnete, když omezíte konzumaci běžných druhů obilovin, pečiva, pekařských a cukrářských výrobků, cereálních snídaní a pizzy.
Zhubnete, když přestanete pít všechny slazené nápoje a ovocné nektary a slazené alkoholické nápoje.
Zhubnete, když zásadním způsobem omezíte konzumaci mléčných výrobků a zcela vypustíte z jídelníčku slazené mléčné produkty (výjimkou jsou občas použité zakysané mléčné produkty a speciální produkty sportovní výživy, především mléčná syrovátka).
Největším rizikem není nadměrné množství tuků ve stravě, ale kombinace tuku a jednoduchého cukru (tedy sladkostí jako jsou jakékoliv sušenky, zákusky, polévané cereální tyčinky a cereální směsi s přídavkem cukru a mouky a tuku nebo medu).
Mezi zcela nevhodné potraviny patří většina uzenin, především těch, které se označují jako "měkké.

Tipy, které Vám pomohou při hubnutí

Omezte na minimum konzumaci všech sladkostí.
Používejte rostlinné tuky - kvalitní margaríny s nízkým obsahem transmastných kys. (Flora, Rama), střídmě používejte čerstvé máslo a hojně olivový olej (nejlépe za studena lisovaný). Nikdy nekonzumujte přepálené tuky!
Zvyšte konzumaci zeleniny syrové i tepelně zpracované (ne sterilované). Vhodné ke každému jídlu (5x denně).
Zvyšte konzumaci celozrnných obilovin (neloupaná rýže, celozrnné těstoviny, chléb typu Graham nebo celozrnný chléb). Ale jen občas.
Zvyšte příjem vlákniny (zelenina, ovoce a doplňky s vlákninou).
Pravidelně jezte mořské ryby (alespoň 2x týdně).
Přemýšlejte o jídelníčku a plánujte ho několik dní dopředu.
Nikdy nejezte těsně před spaním (naposledy min. 2 hodiny před)
Jezte pravidelně. Tělo si zvykne na pravidelný přísun jídla a nebude zbytečně ukládat přijatou energii ve formě tukových zásob. Postupně dojde k urychlování metabolismu, což bude mít za následek rychlejší průběh redukce hmotnosti. Vhodné je jíst 5 - 6x denně.
Nezapomínejte na snídani! Nastartuje Váš metabolismus.
Vhodná je pohybová aktivita do 60 minut denně.
Vyvarujte se pití alkoholu, protože při snižování váhy jsou ohrožena játra a organismus se snaží alkohol a nebo s ním souběžně obsažený cukr okamžitě přeměnit na tuk.

Co by měl splňovat správný redukční program?

Detoxikovat organismus, hlavně vyčistit tenké a tlusté střevo tak, aby se živiny mohly dobře vstřebávat.
Obsahovat komplexní výživu.
Obsahovat méně kalorií, než vydá Váš organismus.
Být jednoduchý na používání (jednoduše = bez stresu).
Chutnat! Uspokojovat oči i žaludek.
Nezabírat mnoho času na přípravu.

Zdroj: http://www.hubneme-trvale.cz/zdravehubnuti.php

Žádné komentáře:

Okomentovat